Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловлює протест через рішення Росії засудити 73-річного українця на 6 років


Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з рішення російського суду засудити 73-річного громадянина України Юрія Солошенка, обвинуваченого у шпигунстві.

«Довготривале утримання Юрія Солошенка під арештом (14 місяців), відмова у задоволенні клопотання про зміну запобіжного заходу на непов’язаний з триманням під вартою недопуск протягом майже 9 місяців консульських посадових осіб України до ув’язненого співвітчизника, проведення судових слухань у закритому режимі – свідчить про тиск на ув’язненого громадянина України з метою отримання «потрібних» слідству свідчень та упередженість розгляду справи», – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

МЗС України вимагає зупинити «конвеєр судових розправ» Росії над громадянами України, звільнити безпідставно засудженого Юрія Солошенка та інших громадян України.

14 жовтня у Росії засудили до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму за статтею про шпигунство громадянина України Юрія Солошенка.

Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що «шпигунство» засудженого Московським міським судом Юрія Солошенка полягало в тому, що він діяв від імені двох українських підприємств, щоб купити запчастини до комплексів протиповітряної оборони України – як стверджує російська спецслужба, незаконно.

За цим повідомленням, Юрій Солошенко, колишній генеральний директор полтавського держпідприємства «Виробниче об’єднання «Знамя», був затриманий понад рік тому в Москві, коли намагався незаконно придбати таємні складові до зенітно-ракетних комплексів «С-300» для відновлення засобів ППО України, діючи від імені українських держпідприємства «Завод «Генератор» і корпорації «Науково-виробниче об’єднання «Небо України».

Усі три згадані підприємства займалися, серед іншого, виробництвом складових для зенітно-ракетних комплексів радянської розробки чи їхнім обслуговуванням, ремонтом та модернізацією.

Як повідомляло агентство «РАПСІ», адвокат Юрія Солошенка Геннадій Блохін повідомив, що його 73-річний підзахисний визнав вину і не хоче оскаржувати 6-річний вирок.

Російські правозахисники звертали увагу, що в перебігу розгляду справи Солошенка його права багато разів порушувалися. Також, на думку правозахисників, Юрій Солошенко є одним із політичних в’язнів-українців, яких незаконно тримають за ґратами в Росії.

XS
SM
MD
LG