Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Держдума дозволила арешт депутата Пономарьова


Ілля Пономарьов, архівне фото
Ілля Пономарьов, архівне фото

У Росії Державна дума, нижня палата парламенту, дала згоду на арешт свого депутата Іллі Пономарьова як запобіжний захід, визначений йому раніше судом у справі про розтрату.

За це проголосували 417 із загалом 450 депутатів, ніхто не утримався, проти були троє.

При розгляді цього питання Держдума не дозволила виступити адвокатові Пономарьова, який останнім часом перебуває поза межами Росії.

Адвокат Марія Баст заявила, що оскаржить це рішення парламентарів.

А сам Пономарьов оприлюднив через соцмережі своїх соратників відеозвернення, в якому назвав рішення Держдуми «політичною розправою».

Минулого тижня, 8 жовтня, Верховний суд Росії визнав законною відмову в розгляді скарги депутата на попереднє рішення парламентарів у його справі, коли ще у квітні Держдума зняла з нього депутатську недоторканність і дозволила порушити проти нього кримінальну справу.

Заочний арешт депутата санкціонував Басманний суд Москви 17 липня; пізніше Московський міський суд підтвердив законність цього рішення. Він також оголошений у міжнародний розшук.

Пономарьова звинувачують у пособництві в розтраті коштів інноваційного фонду «Сколково» на суму, що становила за тодішнім курсом 750 тисяч доларів (22 мільйони рублів). На цю суму фонд 2010 року уклав із Пономарьовим угоду про науково-дослідні роботи й читання лекцій. Депутат через свого адвоката заявляє, що за цим договором зробив лише кілька виступів і отримав приблизно одну десяту від цієї суми, і ці кошти він уже відшкодував фондові.

Раніше повідомляли, що останніми місяцями Пономарьов жив у США; він сам днями заявив телефоном російським агентствам, що перебуває в Києві.

Ілля Пономарьов, помірковано опозиційний діяч, який неодноразово брав участь в акціях російської опозиції, став особливо відомим після того, як він виявився минулого року єдиним членом Державної думи, що проголосував проти рішення Москви заявити про анексію українського Криму.

XS
SM
MD
LG