Доступність посилання

ТОП новини

Міськрада Дзержинська на Донеччині вирішила перейменувати місто в Торецьк


Сесія міської ради Дзержинська Донецької області на виконання закону про декомунізацію вирішила перейменувати місто на Торецьк – за назвою річки Казенний Торець, що тече біля міста.

Як інформує Донецька обласна державна телерадіокомпанія, секретар міськради Юрій Євсюков повідомив, що міська рада вирішила направити клопотання про таке перейменування міста до Верховної Ради України, яка має такі повноваження.

За його словами, з пропозицію назвати місто Торецьком до міської адміністрації звернулися близько 15 громадян і організацій. Тепер усі вони можуть претендувати на фінансову винагороду на суму в 10 тисяч гривень, яку, за повідомленнями, пообіцяв голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський тому, хто запропонує найкращу назву для міста.

Як сказав секретар міськради, тепер планують зібрати всіх претендентів, щоб разом із ними вирішити долю цього призу: чи поділити його між усіма, чи пожертвувати на інші цілі.

Нинішній Дзержинськ, а до 1936 року Щербинівка, був перейменований на честь радянського діяча Фелікса Дзержинського, який створив і очолював репресивні органи радянської Росії, а потім СРСР із 1918 року до своєї смерті в 1926-му і за свою діяльність заслужив прізвисько «залізний Фелікс». У радянські часи його постать виставляли як зразок служіння на захист влади комуністів, після розпаду СРСР його ж часто стали сприймати як символ зловживань радянських політичних спецслужб.

Під вимоги змінити назву за законом про декомунізацію потрапляє чимало міст і сіл на Донбасі. Зокрема, місто Артемівськ на Донеччині так само звернулося з проханням повернути йому первісну назву Бахмут. Воно було перейменоване 1924 року на честь російського діяча Федора Сергеєва на прізвисько Артем, який насаджував радянську владу на Донбасі і 1918 року створював там «Донецько-Криворізьку радянську республіку», що проіснувала менш як півтора місяця.

XS
SM
MD
LG