Доступність посилання

ТОП новини

Рівень підтримки вступу України до НАТО знову зріс – «Рейтинг»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Рівень підтримки серед українців імовірного вступу України до НАТО знову зріс, свідчать результати опитування, що їх оприлюднила у п’ятницю соціологічна група «Рейтинг».

За цими даними, у вересні нинішнього, 2015 року на уявному референдумі щодо такого вступу за нього проголосували б 48 відсотків опитаних. Проти були б 28 відсотків. 17 відсоткам було важко відповісти, а 8 відсотків не пішли б голосувати.

Попереднє опитування «Рейтингу» з таким самим питанням, здійснене в липні цього року, засвідчило підтримку на той час вступу України до НАТО 41 відсотка опитаних, а проти тоді були б 30 відсотків.

У вересні минулого, 2014 року число прихильників вступу України до НАТО було дещо вищим від липневого – 43 відсотки; щоправда, тоді було більшим і число супротивників – 31 відсоток.

Опитування соціологічної групи «Рейтинг» було здійснене на замовлення Міжнародного республіканського інституту зі США і відбулося по всій Україні, крім окупованих територій Криму й частини Донбасу, з 7 по 21 вересня. Всього було опитано 1200 мешканців України віком від 18 років і старших. Вибірка є репрезентативною за статтю, віком, освітою, регіоном і величиною населеного пункту. Допустима похибка не перевищує 2,8 відсотка.

Тим часом, за результатами іншого опитування станом на липень 2015 року, за вступ України до НАТО тоді проголосували б 64 відсотки опитаних. Проти були б 28,5 відсотків, засвідчило те дослідження, проведене фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

Останнім часом, після початку агресії Росії проти України, у державі все гучніше лунають думки про необхідність вступу України до Північноатлантичного союзу. Росія ж вимагає «гарантій невступу України в НАТО». На Заході, знаючи про різко негативне ставлення Росії до перспективи вступу України до НАТО, заявляють, що зараз розмови про це не на часі. Такої ж позиції офіційно дотримується і влада України: на сьогоднішній день цього питання в порядку денному немає, і питання про членство України в НАТО зараз не обговорюється. Президент Петро Порошенко заявляв, що тільки коли Україна відповідатиме вимогам НАТО, український народ на референдумі зможе вирішити, вступати чи не вступати до Північноатлантичного союзу.

Україна відмовилася від запровадженого владою попереднього президента Віктора Януковича позаблокового статусу наприкінці 2014 року.

XS
SM
MD
LG