Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає право скликати засідання Ради безпеки ООН у будь-який час – Порошенко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

З 1 січня 2016 року Україна отримає в ООН право в будь-який час вимагати скликання засідання Ради безпеки. Про це президент Петро Порошенко сказав в інтерв’ю українським телеканалам, коментуючи обрання України непостійним членом Ради безпеки.

«Раніше ми мали звертатися до друзів та партнерів, сьогодні ми можемо робити це самі», – зазначив голова держави.

«Важливо не просто бути або стати членом Ради безпеки, а стати саме зараз, коли проти України йде агресія, бо можливості для України відкриваються достатньо широкі», – додав Порошенко.

Президент наголосив, що ситуація на Донбасі дуже далека від сталого миру, ескалація конфлікту може відбутися будь-якої миті. «Для стабілізації ситуації, особливо якщо пункти мінських угод не будуть імплементовані відповідно до погодженого графіку, ми можемо повернутися до необхідності пропозиції щодо введення в Україну миротворчих підрозділів ООН. Рішення про миротворців приймає Рада безпеки ООН», – заявив Петро Порошенко.

Раніше Україна разом із партнерами, Францією та Мексикою, запропонувала реформувати Раду безпеки ООН, зокрема, обмежити право вето постійних членів. Також Україна, вказав Порошенко, «отримає свою можливість впливу на міжнародну політику», оскільки наступного року відбудуться вибори генерального секретаря ООН, і рекомендацію кандидатури дає Рада безпеки.

Україна стала однією з п’яти країн, обраних непостійними членами Ради безпеки ООН на 2016 і 2017 роки. Вона була безальтернативним кандидатом від регіону Східної Європи. За неї проголосували 177 членів Генеральної асамблеї ООН із загалом 193.

XS
SM
MD
LG