Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони опублікувало аналіз боїв під Іловайськом


Міністерство оборони України опублікувало аналіз бойових дій під час оточення сил АТО в районі Іловайська у серпні 2014 року.

У звіті описується розташування сил АТО, бойовиків і російських військ у Ростовській області Росії. Аналіз містить інтерв’ю безпосередніх учасників прориву з-під Іловайська. Про число втрат з боку українських військових у звіті не йдеться.

«Аналіз бойових дій в районі Іловайська після вторгнення російських військ 24–29 серпня 2014 року свідчить, що, незважаючи на несприятливу обстановку, українські підрозділи своїми діями завдали значних втрат противникові, скували значні його сили, стабілізували лінію зіткнення та не допустили подальшого просування незаконних збройних формувань в глибину української території», – мовиться у висновках звіту.

«В перебігу боїв були отримані та задокументовані беззаперечні докази вторгнення збройних сил Російської Федерації на територію України, що призвело до посилення санкцій Європейського союзу, США, Канади, Японії та інших країн проти Росії. Злочинний розстріл колон українських військ, які виходили з Іловайська, яскраво продемонстрував терористичну сутність Російської Федерації, що стало уроком на майбутнє», – мовиться в аналізі.

Українські військові та добровольчі спецпідрозділи МВС увійшли до Іловайська 18 серпня минулого року. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ опинилися в оточенні. 30 серпня, коли українські військові почали організований вихід з міста «зеленим коридором», колони були розстріляні. Це завдало значних втрат українським силовикам.

Влітку цього року головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв, що під час іловайських подій загинули 366 бійців, поранені були 429 вояків, зникли безвісти 158 військових, 128 – взяли в полон.

(Документальний фільм Радіо Свобода: Іловайськ. Хроніка оточення)

XS
SM
MD
LG