Доступність посилання

ТОП новини

Іран висловив сподівання, що ядерну угоду втілять до кінця року


Аббас Арагчі виступає перед журналістами у Відні, 19 жовтня 2015 року
Аббас Арагчі виступає перед журналістами у Відні, 19 жовтня 2015 року

Голова делегації Ірану на переговорах про його ядерну програму Аббас Арагчі висловив сподівання, що ядерна угода між його країною і шістьма з провідних держав світу буде втілена до кінця року.

Виступаючи у Відні після зустрічі з чільними представниками цих країн – США, Росії, Китаю, Великої Британії, Франції й Німеччини, – Арагчі заявив, зокрема, що Тегеран почне припиняти діяльність своїх центрифуг для збагачення урану, як тільки вказівку про це видасть Міжнародне агентство з атомної енергії.

Це потребуватиме певної підготовки, яка протриває ще кілька днів, і відтак Іран почне виконувати домовленість, додав Арагчі, який також є заступником міністра закордонних справ Ірану з міжнародних юридичних питань.

У неділю, 18 жовтня, США і Європейський союз формально узгодили кроки до зняття санкцій із Ірану після того, як Тегеран виконає певні умови. Серед цих початкових умов для скорочення санкцій – зменшення числа збагачувальних центрифуг і зменшення запасів збагаченого урану, які має Іран.

Того ж дня американські посадовці заявили, що Іранові знадобиться кілька місяців, щоб привести його ядерну програму до вимог, визначених у ядерній угоді, – більше, ніж два місяці, в які сподівається вкластися Тегеран.

У липні Іран і шість із провідних держав світу досягли домовленості, що має на меті унеможливити ймовірну програму створення Іраном ядерної зброї наступними роками. За нею Тегеран погодився значно обмежити свою чинну ядерну програму, що, за його словами, має суто мирні цілі, а Захід у відповідь має поступово зняти санкції, накладені на Іран через цю програму.

XS
SM
MD
LG