Доступність посилання

ТОП новини

Росія звинуватила Францію в інциденті з літаком, Франція і Швейцарія відкинули «вину»


Росія звинуватила Францію в тому, що її бойовий літак здійснив «небезпечне зближення» з російським пасажирським авіалайнером, Франція повідомила, що літак був швейцарський, а Швейцарія наголосила, що ніякої небезпеки не було.

Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Франції, заявивши йому про «глибоке занепокоєння» і вимагаючи пояснень, чому французький військовий літак, мовляв, здійснив уранці «небезпечне зближення» з російським пасажирським лайнером, у якому летіла делегація Державної думи Росії до швейцарської Женеви.

Речниця спікера Держдуми Євгенія Чугунова заявляла, що бачила французький літак «дуже близько». Сам спікер Сергій Наришкін, однак, сказав, що чув про інцидент, але на власні очі ніякого літака взагалі не бачив.

Міністерство закордонних справ Франції, зі свого боку, повідомило, що ніякого «французького літака» взагалі не було – літак був швейцарський. Летовище Женеви розташоване біля самого кордону Швейцарії й Франції, і пасажирам легко переплутати, в чиєму повітряному просторі перебуває їхній лайнер у кожен момент.

А у Швейцарії підтвердили, що то її бойовий літак здійснив звичайну стандартну повітряну поліційну перевірку російського лайнера. Як наголосив речник Міністерства оборони Швейцарії Петер Міндер російському агентству «ТАСС», метою швейцарського літака була ідентифікація російського лайнера, і ніякої небезпеки при цій процедурі, яку здійснюють пересічно близько ста разів на рік, не виникло.

За його словами, Швейцарія не має наміру робити ніяких офіційних заяв із цього приводу.

XS
SM
MD
LG