Доступність посилання

ТОП новини

ПАР: звільненому з в’язниці Оскару Пісторіусу призначили домашній арешт


Оскар Пісторіус
Оскар Пісторіус

Південноафриканського паралімпійського атлета Оскара Пісторіуса, засудженого до п’яти років ув’язнення восени минулого року за вбивство своєї подруги Ріви Стенкамп, звільнили із в’язниці та призначили йому домашній арешт.

Його умовно-дострокове звільнення після відбуття року ув’язнення планували на 20 жовтня, але зробили це на день раніше, щоб уникнути галасу з боку преси, яка ретельно стежила за Пісторіусом упродовж судового процесу і ув’язнення.

За законодавством Південної Африки, правопорушник, засуджений до п'яти або менше років, може бути звільнений, відбувши одну шосту свого терміну.

27-річний Пісторіус визнавав, що 14 лютого 2013 року вистрелив у 29-річну подругу Ріву Стенкамп через зачинені двері ванної кімнати, але стверджував, що помилково сприйняв рух за дверима за дії зловмисника. Обвинувачення стверджувало, що вбивству передував скандал між молодими людьми. Суд визнав Пісторіуса винним у ненавмисному вбивстві своєї подруги.

3 листопада Верховний суд Південної Африки розгляне протест прокурора на вирок Пісторіусу. Він має намір перекваліфікувати статтю звинувачення на умисне вбивство, і якщо колегія з 5 суддів з цим погодиться, Пісторіус може повернутися до в’язниці на 15 років. Це мінімальний термін, який дають за убивство в Південній Африці.

XS
SM
MD
LG