Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Росії вніс до своєї культурної спадщини понад 220 об’єктів анексованого Криму


«Ластівчине гніздо» в Ялті (©Shutterstock)
«Ластівчине гніздо» в Ялті (©Shutterstock)

Уряд Росії вніс понад 220 об’єктів на території анексованого Криму і Севастополя до культурних об’єктів федерального значення. Розпорядження про це прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва опубліковане 20 жовтня на сайті російського уряду.

Серед об’єктів, які потрапили до списку, – комплекс споруд Судацької фортеці, Ханський палац, фортеця і печерне місто Чуфут-Кале в Бахчисараї, комплекс споруд Воронцовського палацу в Алупці, «Ластівчине гніздо» в Ялті, комплекс споруд палацу Олександра III в Масандрі, меморіальні комплекси на Малаховому кургані і Сапун-горі у Севастополі.

Як мовиться в документі, це рішення дозволить «створити правові умови для збереження, використання, популяризації та державної охорони об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Кримського півострова», відповідно до російського законодавства.

Згідно з розпорядженням, російському Міністерству культури доручено внести ці об’єкти в єдиний державний реєстр об'єктів культурної спадщини (пам’яток історії та культури) народів Росії.

Після анексії Криму Росія незаконно взяла під свою юрисдикцію всі об’єкти культурної та історичного значення, що розташовані на території анексованого нині Криму. Україна наполягає на належності пам’яток українському народові і просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО.

XS
SM
MD
LG