Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: судова реформа має базуватися на повному переобранні суддів


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Судова реформа в Україні має базуватися на повному перезавантаженні суддівського корпусу, заявляє прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Судова реформа, яка пропонується уряду і яка підтримується президентом України, полягає у необхідності повного перезавантаження всіх судів. Я наголошую: повного перезавантаження. Це означає, що в Україні мають бути набрані нові судді за тим самим принципом, за яким була сформована Національна поліція України», – заявив Яценюк, відкриваючи засідання уряду.

За його словами, першим елементом судової реформи є перезавантаження судової системи, а саме обрання нових суддів на прозорому і незалежному конкурсі і формування нових судів.

Другий елемент, зазначив прем’єр, судової реформи передбачає формування триланкової судової системи – з місцевих, апеляційних та Верховного судів.

Яценюк наголосив, що третій елемент судової реформи передбачає повне позбавлення від політичного впливу Вищої ради юстиції та інших органів, які здійснюють контроль за судовою системою і призначенням суддів.

Напередодні в Адміністрації президента України повідомили, що проект змін до Конституції, який був затверджений конституційною комісією, передбачає оновлення суддівського корпусу через процедуру оцінювання, за результатами якого судді, які не відповідають критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, будуть звільнені, а на їхнє місце через процедуру прозорого конкурсу будуть призначені нові судді.

Заступник глави Адміністрації президента України Олексій Філатов повідомив, що до Венеціанської Комісії для отримання остаточного висновку направлено два варіанти змін до Конституції в частині оновлення суддівського корпусу – один передбачає переатестацію всіх суддів, включаючи проведення нового конкурсу на посади звiльнених суддiв, а інший – звiльнення всiх суддів з призначенням нових за таким самим конкурсом. Очікується, що Венеціанська комісія надасть висновок 23-24 жовтня 2015 року.

В Україні готується конституційна реформа, що стосуватиметься, зокрема і правосуддя.

XS
SM
MD
LG