Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС дозвіл на в’їзд для німецького депутата пов’язують зі справою Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Міністерство закордонних справ підтримує рішення СБУ дозволити одноразовий в’їзд в Україну депутатові Бундестагу Німеччини Андрію Гуньку для спостереження за ходом місцевих виборів 25 жовтня.

Як заявила Радіо Свобода речниця МЗС Мар’яна Беца, рішення СБУ свідчить як про намір України провести чесні демократичні місцеві вибори, так і про повагу України до імунітетів, якими користуються, зокрема, депутати ПАРЄ.

«У цьому зв’язку ми розраховуємо, що всі держави-члени Ради Європи у повній мірі поважатимуть імунітети членів Парламентської асамблеї Ради Європи, у тому числі – народного депутата України, члена постійної делегації України в ПАРЄ Надії Савченко, Савченко стала об’єктом політично вмотивованого переслідування і незаконно утримується в Росії», – наголосила Беца.

На Надію Савченко розповсюджується міжнародний імунітет як на делегата ПАРЄ. Згідно з нормами міжнародного права, Слідчий комітет Росії мав би випустити її на волю, але продовжує утримання Савченко під вартою, зазначають у МЗС.

Водночас, у міністерстві просять спостерігачів від міжнародних організацій дотримуватись законодавства України щодо порядку в’їзду та виїзду з тимчасово окупованих територій.

У квітні СБУ заборонила йому в’їзд в Україну громадянинові Німеччини Андрію Гуньку. Раніше повідомлялось, що Гунько у лютому цього року відвідував окупований Донецьк, тоді він приїхав з території Росії.

20 жовтня Служба безпеки дозволила Гуньку одноразовий в’їзд в Україну для спостереження за ходом місцевих виборів 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG