Доступність посилання

ТОП новини

Україна до кінця року може збільшити закупівлю газу у Росії – Демчишин


Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Україна до кінця року може збільшити закупівлю газу у російського газового монополіста «Газпрому», оскільки поки що російський газ дешевший, заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

«На даний момент газ із Росії значно дешевший, пропорція в імпорті газу становила 70% з ЄС і 30% з Росії. Можливо, пропорція буде зміщуватися в бік «Газпрому», але точно не більш як 50%», – наголосив міністр.

За його словами, Україна розраховує до кінця поточного місяця вибрати оплачений російський газ.

«Закупити у Росії ці 2,2 мільярда кубометрів газу плануємо максимально швидко. Щоденно 110–115 мільйона кубометрів газу отримуємо», – сказав він.

Демчишин додав, що надалі закупівлі залежатимуть від споживання, яке зараз вище від плану, однак запаси у підземних сховищах газу вищі від торішніх.

Наприкінці вересня у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону.

Також узгоджені приблизні обсяги газу: найближчим часом Україна перерахує «Газпрому» півмільйона доларів та закупить 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ. Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 року становитиме 227 доларів за тисячу кубометрів.

XS
SM
MD
LG