Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті КВУ прогнозує низьку явку виборців і великий відсоток недійсних бюлетенів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Найбільшою загрозою для місцевих виборів на Прикарпатті може стати низька явка виборців, заявляє керівник Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України Максим Лисюк.

«Якщо буде низька явка, в раду попадуть ті політичні сили, які матимуть такий мандат, який би при високій явці не отримали», – сказав Лисюк і додав, що певні партії спеціально можуть працювати на таку низьку явку, «використовуючи громадські проекти, які, крім небажання виборців іти на вибори, нічого не викликають».

На виборах до міської ради у 2010 році в Івано-Франківську явка була 49,58 відсотка.

Друга загроза, на думку представників КВУ, – сама форма виборчого бюлетеня, і те, що ніхто виборцю не розказує, що можна поставити лише одну відмітку, інакше бюлетень вважатиметься недійсним. Якщо на виборах 2010 року на Прикарпатті недійсні бюлетені становили менше одного відсотка, то тепер, як прогнозують, ця цифра може зрости до 5-10 відсотків. У цьому теж зацікавлені певні політичні сили, наголосили у КВУ.

З ініціативи прикарпатського КВУ аналітики змоделювали, який вигляд мала б Івано-Франківська міська рада, якщо б вибори у 2010 році відбувалися на основі чинного законодавства. За словами члена правління обласної організації КВУ Сергія Гайдея, результати дослідження виявилися несподіваними: в 11 округах з 30 не було б жодного переможця – виборці залишились би без своїх представників у міській раді, у п’яти округах депутатами б стали не ті, хто набрав найбільше голосів, у чотирьох округах депутатами стали б по два депутати.

За словами Максима Лисюка, «ця модель показує, як важливо, щоб виборці максимально мобілізувалися, йшли голосувати і максимально старалися унеможливити фальсифікації».

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG