Доступність посилання

ТОП новини

США заявили, що повітряні удари Росії в Сирії тільки посилюють «Ісламську державу»


Архівне фото: Саманта Пауер і постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін
Архівне фото: Саманта Пауер і постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін

Сполучені Штати Америки різко розкритикували Росію за її повітряні удари в Сирії по супротивниках режиму президента Башара аль-Асада, заявляючи, що ці удари тільки посилюють екстремістське угруповання «Ісламська держава», проти якого вони нібито спрямовані.

Як заявила постійний представник США в ООН Саманта Пауер, ці удари, які вбивають десятки цивільних людей, змушують тисячі втікати з домівок, руйнують школи й базари, дають ісламістам нові сили.

Виступаючи в четвер на засіданні Ради безпеки ООН, вона згадала про аналіз офіційних даних Міністерства оборони Росії про удари в Сирії, який здійснило агентство «Ройтерз»: майже 80 відсотків російських ударів здійснені по територіях, де немає бойовиків «Ісламської держави».

Як наголосила Пауер, Росія своїми атаками проти неекстремістських супротивників Асада тим самим посилила відносну міць «Ісламської держави», і це угруповання скористалося з російсько-сирійської кампанії й захопило нові території в сільській місцевості провінції Алеппо на півночі Сирії.

Відтоді, як Росія почала свої удари в Сирії, мапа позиції сторін у Сирії змінилася на користь «Ісламської держави», додала представник США.

Близько 80% авіаударів Росії в Сирії здійснюються не по «ІД» – дослідження
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Після початку російських повітряних ударів 30 вересня армія сирійського уряду за підтримки цих ударів почала наземний наступ на позиції супротивників влади на заході і північному заході Сирії, але її успіхи за цей час вельми незначні.

Росія заявляє, що здійснює удари в Сирії тільки по позиціях угруповання «Ісламська держава» чи інших «терористів» – приєднуючись у цьому визначенні до понять влади Асада, яка називає «терористами» всіх своїх супротивників – від екстремістського угруповання «Ісламська держава» чи підрозділів ісламістської мережі «Аль-Каїда» до сил поміркованої політичної опозиції до його режиму.

У світі ж звертають увагу, що насправді лише мала частка російських ударів спрямована проти «Ісламської держави», яка нині майже не становить безпосередньої загрози військам режиму Асада, а більшість цих ударів цілить по позиціях інших супротивників режиму, зокрема й тих, які мають підтримку більшості Заходу й арабського світу, бо має за справжню мету не боротьбу з тероризмом, а підтримку сирійського режиму.

XS
SM
MD
LG