Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявила про плани вкласти в економіку Ірану 5 мільярдів доларів


Міністр енергетики Росії Олександр Новак
Міністр енергетики Росії Олександр Новак

Росія заявила, що розглядає можливість виділення Ірану кредиту на 5 мільярдів доларів для розвитку інфраструктури. Про це повідомив у Тегерані міністр енергетики Росії Олександр Новак під час зустріч з міністром зв’язку Ірану Махмудом Ваязі, передає іранська агенція ISNA.

«Ми сподіваємося, що зможемо відкрити кредитну лінію на 5 мільярдів доларів», – сказав Новак і додав, що ці кошти можуть бути використані для будівництва російськими компаніями інфраструктурних, транспортних і геологорозвідувальних проектів.

Повідомляється, що разом з Олександром Новаком приїхали до Ірану представники з 50 російських компаній, готових інвестувати в країну.

За даними іранського Мінтрансу, одним із перших профінансованих росіянами проектів, може стати електрифікація залізничного шляху, що з’єднуватиме північно-центральну частину Ірану з північно-східною – на кордоні із Туркменістаном. Орієнтовна вартість робіт складає 1 мільярд 200 мільйонів доларів.

Крім того, іранські та російські урядовці обговорили питання співпраці у сфері енергетики, телекомунікацій та оборони.

Нині товарообіг між країнами оцінюють у понад мільярд доларів. Російський міністр енергетики сказав, що цього недостатньо і треба дійти до рівня хоча б у 10 мільярдів. Новак назвав Іран «найбільш важливим економічним і торговельним партнером Росії».

Днями колишній радник Володимира Путіна, старший науковий співробітник Інституту Катона Андрій Ілларіонов заявив, що ініціатором участі Росії у війні в Сирії був Тегеран. За його словами, це відбулося під впливом іранських військових і спецслужб, які змогли переконати російське військове керівництво і президента Володимира Путіна в «бажаності і необхідності такого вторгнення».

XS
SM
MD
LG