Доступність посилання

ТОП новини

На переговорах про Сирію домовились лише про те, щоб зустрітися знову


Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі у Відні, 23 жовтня 2015 року
Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі у Відні, 23 жовтня 2015 року

Державний секретар США Джон Керрі повідомив після переговорів щодо Сирії з колегами з Росії, Туреччини і Саудівської Аравії, що сподівається скликати нову таку зустріч через тиждень, 30 жовтня.

Як сказав він журналістам після нинішньої зустрічі у Відні, на ній домовилися проконсультуватися з усіма сторонами з метою зібратися знову, можливо, вже наступної п’ятниці в ширшому складі, щоб з’ясувати, чи є достатній спільний ґрунт для поступу у змістовному політичному процесі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, зі свого боку, повторив журналістам позицію Москви, яка виступає проти усунення від влади президента Сирії Башара аль-Асада зовнішніми силами.

Нинішня зустріч відбулася по тому, як у вівторок, 20 жовтня, президент Сирії відвідав Москву, де зустрівся з російським колегою і союзником Володимиром Путіним. Вашингтон висловив невдоволення таким прийняттям Асада, якому на Заході і в арабському світі відмовляють у легітимності через його війну проти власного народу. Це був перший закордонний візит Асада від початку сирійської кризи 2011 року.

Тим часом у Росії повідомили, що до Дамаска на зустріч із Асадом прибула група російських парламентарів.

За даними сирійської опозиції, внаслідок повітряних ударів російської авіації в Сирії, що офіційно почалися 30 вересня, загинули вже не менш як 370 людей, із яких 127 були цивільні, серед них 36 дітей і 34 жінки. Росія заявляє, що здійснює удари тільки по позиціях угруповання «Ісламська держава» чи інших «терористів» – приєднуючись у цьому визначенні до понять влади Асада. У світі звертають увагу, що насправді лише мала частка російських ударів спрямована проти «Ісламської держави», яка нині майже не становить безпосередньої загрози військам режиму Асада, а більшість цих ударів цілять по позиціях інших супротивників режиму, зокрема й тих, які мають підтримку більшості Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG