Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську пропонують аванс за голосування – депутат Черненко


Олександр Черненко
Олександр Черненко

У Дніпропетровську виборцям пропонують аванс за обіцянку проголосувати за певного кандидата. Про це у Facebook повідомив депутат Верховної Ради, колишній голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

З посиланням на правоохоронців він інформує, що «до міліції звернувся громадянин, який вказав, що на його мобільний телефон задзвонила невідома особа і запропонувала гроші за голосування за одного з кандидатів на посаду міського голови Дніпропетровська».

«Реагуючи на звернення, міліція направила за вказаною адресою співробітника в цивільному, який представився виборцем, що прийшов за обіцяними коштами. Співробітник встановив, що за вказаною адресою громадянам видавали по 50 гривень і ще 350 обіцяли видати після виборів», – пише Черненко.

Квартира виявилася орендованою, в ній правоохоронці затримали громадянина Г. У нього вилучили «4900 гривень, мобільний телефон (з якого, зокрема, здійснювався дзвінок на номер заявника в міліцію), списки номерів телефонів інших громадян, агітаційну продукцію однієї партій».

За цим фактом порушена кримінальна справа за ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України («Підкуп виборців»), із затриманим тривають слідчі дії.

Депутат інформує, що звернувся із заявою з цього приводу до начальника обласного управління міліції. У МВС наразі не повідомляють про цей факт.

Президент України Петро Порошенко виступає за посилення відповідальності кандидатів за підкуп виборців. Про це голова держави заявив в інтерв’ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір увечері 18 жовтня.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у щотижневому зверненні 18 жовтня також закликав виборців не продавати свої голоси на місцевих виборах 25 жовтня.

Відповідно до чинного законодавства, підкуп виборця (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем неправомірної вигоди) караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк.

XS
SM
MD
LG