Доступність посилання

ТОП новини

Україна проголосувала на місцевих виборах


О 20:00 за київським часом в Україні завершилось голосування на місцевих виборах в Україні, виборчі дільниці для голосування закрились.

Особливістю голосування стало те, що вперше вибори депутатів обласних, районних, міських і районних у місті рад проводили за так званою пропорційною системою з відкритими партійними списками. Виборець одночасно голосував за кандидата в окрузі і за партію, яка його висунула. Однак під час встановлення результатів виборів всі голоси підраховуватимуть саме як віддані за партію. Вибори депутатів сільських і селищних рад (голів), міських голів, проводились за звичайною мажоритарною системою.

Уперше в історії України вибори мерів міст із кількістю виборців понад 90 тисяч відбуватимуться у два тури, якщо в першому турі жоден із кандидатів не набере більше50% голосів. Таких міст, за попередніми даними ЦВК, налічується близько 38, це передусім Київ та обласні центри. Другий тур виборів призначатиме відповідна територіальна виборча комісія, не пізніше 15 листопада.

Сьогодні вперше відбулися перші вибори до 150 об'єднаних територіальних громад. Українці обирали в понад 10 тисяч місцевих рад приблизно 162 тисячі депутатів. Це перші місцеві вибори в Україні, на які прибула велика кількість міжнародних офіційних спостерігачів – понад 1,5 тисячі.

Вибори пройшли скрізь, крім анексованого Росією Криму та окремих тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Водночас, у кількох містах, зокрема, у Маріуполі, Красноармійську і Сватові вибори не відбулися. Близько півтора мільйона тимчасово переміщених осіб не змогли проголосувати на виборах 25 жовтня.

Спостерігачі громадянської мережі «Опора» о 16-й годині повідомляли про явку на виборах у 36 відсотків. Міліція повідомляла про щонайменше півтисячі порушень, але спостерігачі зауважували, що вони не були такими, що суттєво вплинуть на хід голосування.

Перші попередні результати місцевих виборів очікують у понеділок.

XS
SM
MD
LG