Доступність посилання

ТОП новини

В Гаазький суд передали докази про злочини на Донбасі


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Організація «Міжнародне партнерство з прав людини» заявляє про передачу у Міжнародний кримінальний суд у Гаазі матеріалів щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні. Сьогодні правозахисники повідомили, що це відбулося 23 жовтня.

За повідомленням організації, йдеться про понад 300 свідчень від жертв та свідків подій.

Координатор проекту Саймон Папуашвілі під час зустрічі з представниками суду заявив про проведення 32 місій та зібрання понад 300 свідчень. Він зазначив, що задокументовано злочини з обох сторін конфлікту, але йдеться переважно про злочини, вчинені сепаратистами.

За словами ж координаторки місії Світлани Валько, правозахисники розраховують зібрати більше свідчень про злочини з українського боку, коли люди будуть менш налякані.

8 вересня цього року український уряд надав організації «Міжнародне партнерство з прав людини» юрисдикцію над всіма міжнародними злочинами, вчиненими на території України.

На основі зібраних місією матеріалів Міжнародний кримінальний суд у Гаазі здійснить попередній моніторинг ситуації в Україні і може ініціювати повноцінне розслідування міжнародних злочинів.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей, за даними ООН, там загинули понад 7 тисяч 900 людей.

XS
SM
MD
LG