Доступність посилання

ТОП новини

МЗС обурене продовженням арешту Карпюка і Клиха в Росії до лютого 2016 року


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України вимагає розслідувати всі факти порушення прав громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, яких утримують в Росії.

В українському зовнішньополітичному відомстві вимагають притягнути до відповідальності винних у порушенні прав людини і припинити кримінальне «переслідування за надуманими звинуваченнями та звільнити їх, як й інших громадян України, які стали заручниками агресивної політики Російської Федерації».

«Політичні в’язні Микола Карпюк і Станіслав Клих, яких тримають в Росії під вартою відповідно з березня та з серпня 2014 року за сфабрикованими обвинуваченнями, заявили про катування з боку співробітників російських правоохоронних органів і відмовилися від своїх попередніх свідчень, даних під тортурами», – йдеться у заяві МЗС.

Росія порушує Консульську конвенцію – МЗС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке обурення у зв’язку з рішенням Верховного суду Чечні, ухваленим 26 жовтня, щодо продовження ще на 4 місяці терміну тримання під вартою Карпюка та Клиха.

У відомстві також зауважують, що, незважаючи на численні звернення української сторони, російська сторона протягом усього досудового слідства не надала дозволу на відвідання українськими консулами українців, дипломати змогли вперше зустрітися з Карпюком та Клихом лише після судового засідання 26 жовтня.

МЗС України вважає недопуск протягом тривалого часу українських консулів до ув’язнених українців свідомим нехтуванням взятими на себе Росією міжнародними зобов’язаннями, зокрема положеннями Консульської конвенції між Україною і Росією, а також порушенням положень Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО, і в кінці 1994 – на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія. 12 жовтня у Верховному суді республіки Чечня, що в Грозному, розпочався розгляд по суті справи стосовно цих двох українських громадян.

XS
SM
MD
LG