Доступність посилання

ТОП новини

ЄС та Косово підписали угоду про асоціацію


Федеріка Моґеріні (Л) та Іса Мустафа, Страсбург, 27 жовтня 2015
Федеріка Моґеріні (Л) та Іса Мустафа, Страсбург, 27 жовтня 2015

ЄC і Косово у вівторок, 27 жовтня, підписали у Страсбурзі угоду про стабілізацію і асоціацію.

«ЄС і Косово сьогодні у Страсбурзі підписали угоду про стабілізацію і асоціацію», – повідомила речниця голови Європейської служби зовнішньої діяльності Майя Коціянчич.

Представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні назвала підписання угоди «важливим днем у відносинах» ЄС і Косова.

Підписи під угодою поставили Федеріка Моґеріні та прем’єр-міністр Косова Іса Мустафа.

Угода, підписання якої відкриває шлях до початку переговорів про членства у ЄС, була парафована сторонами у 2014 році. Вона спрямована на максимальне зближення економіки, соціальних стандартів та законодавчої бази між ЄС та Косовом. Але угода не закладає точних термінів приєднання до Євросоюзу.

Сербія і Косово підписали 25 серпня у Брюсселі угоду, яка наближає дві країни до нормалізації відносин і вступу до Євросоюзу. Вона передбачає, що серби у північній частині Косова отримають значні права і можливість впливу на місцеву економіку, освіту, а також матимуть доступ до фінансування з Белграда.

Косово отримає власний телефонний код країни, що є частиною визнання Сербією суверенітету країни, яка оголосила про незалежність від Белграда у 2008 році. Дотепер Сербія відмовлялася приєднатися до США і більшості країн ЄС у визнанні Косова як незалежної держави.

XS
SM
MD
LG