Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін заперечує конфлікт між МЗС і ГПУ щодо антикорупційної прокуратури


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заперечує наявність конфлікту між Міністерством закордонних справ і Генеральною прокуратурою щодо виконання Україною плану з візової лібералізації з Євросоюзом.

«У нас із Генеральною прокуратурою немає конфлікту… справа в тому, що весь процес повинен проходити так, щоб не було жодного сумніву, що кандидати, які пройдуть цей процес, відповідають вимогам…», – сказав він на прес-конференції з міністром закордонних справ Італії Паоло Джентілоні.

Раніше під час засідання Національної ради реформ МЗС презентувала пропозиції щодо реалізації Україною критеріїв плану дій з лібералізації візового режиму з Євросоюзом, зокрема, серед рекомендацій Генпрокуратурі був пункт щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – до 23 жовтня замінити членів конкурсної комісії від Генпрокурора на осіб, які не є політиками й держслужбовцями.

Сьогодні у ЗМІ з’явився лист Генерального прокурора Віктора Шокіна до Клімкіна, в якому йдеться, що ці вказівки суперечать закону. У цьому листі також вказується, що у діях осіб, які готували ці рекомендації, є ознаки «правопорушення, спрямованого на підрив авторитету органу державної влади».

Представництво Європейського Союзу в Україні наполягає на формуванні комісії з обрання спеціалізованого антикорупційного прокурора з незалежних експертів.

Минулого місяця генеральний прокурор Віктор Шокін підписав наказ про утворення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Призначення на адміністративні посади в антикорупційну прокуратуру здійснюється Генпрокурором за результатами відкритого конкурсу.

Організацію та проведення конкурсу здійснює конкурсна комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, та сім осіб, визначених Верховною Радою. Генпрокурор і Рада вже обрали своїх представників до цієї комісії.

За європейськими стандартами, членами таких комісій мають бути люди з бездоганною репутацією, моральним авторитетом та високим професіоналізмом. Проте, як вважають експерти Центру протидії корупції, що четвірка, призначена Віктором Шокіним від Генпрокуратури, таким критеріям не відповідає.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG