Доступність посилання

ТОП новини

Реструктуризація зовнішнього боргу України завершиться за 2 тижні – Мінфін


У Міністерстві фінансів України заявляють, що реструктуризація зовнішнього боргу Києва усіма кредиторами має завершитися 12 листопада. Неузгодженим питання залишається лише з Росією, наголошують у Мінфіні.

«Умови реструктуризації були схвалені для 13 серій непогашених державних і гарантованих державою єврооблігацій на зборах кредиторів 14 жовтня. Умови реструктуризації не були схвалені лише для серії облігацій зовнішньої державної позики в розмірі 3 мільярди доларів, термін погашення яких наступає у грудні. Відповідно, власники цих облігацій не зможуть отримати нові боргові цінні папери», – мовиться у повідомленні Мінфіну, опублікованому у четвер, 29 жовтня.

Усі кредитори України, окрім Росії, погодилися на реструктуризацію українських боргів.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовилися з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Незадовго після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Останні виплати по кредиту були сплачені Україною в червні поточного року. Тепер Росія вимагає, щоб Україна до грудня сплатила 3-мільярдний борг.

Міністр фінансів України Наталія Яресько раніше заявила, що «російські» єврооблігації Київ розглядає як приватний борг. Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій, тобто як боргу однієї країни перед іншою і вимагає повної сплати.

XS
SM
MD
LG