Доступність посилання

ТОП новини

HRW засуджує Москву за затримання Шаріної


Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) засуджує російську владу за затримання у Москві директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної.

«Затримання бібліотекара за матеріали, які у неї є, це не тільки порушення її особистої свободи, але і свободи кожної людини, яка дбає про ідеї навчання та освіти. Російська влада надіслала жорстке повідомлення, що книги на полиці привели її за ґрати. Це тривожне повернення до радянських часів», – мовиться у заяві директора Human Rights Watch по країнах Європи та Центральної Азії Гаґа Вільямсона, опублікованій у п’ятницю, 30 жовтня.

Напередодні російські силовики затримали директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталію Шаріну, питання про її арешт вирішуватиметься в суді. Затриманню Шаріної 28 жовтня передував обшук у Бібліотеці української літератури та у квартирі її директора. Також обшук відбувся у співголови громадської організації «Українці Москви» Валерія Семененка.

За версією слідства, Наталія Шаріна нібито розповсюджувала заборонені у Росії книги українського громадського та політичного діяча Дмитра Корчинського. Шаріну звинувачують також у розпалюванні національної ненависті і ворожнечі.

У Міністерстві закордонних справ України висловили протест у зв’язку з обшуками в українській бібліотеці у Москві.

В МЗС України нагадали, що 23 грудня 2010 і 14 січня 2011 років російська влада вже шукала в українській бібліотеці «екстремістську літературу».

XS
SM
MD
LG