Доступність посилання

ТОП новини

Юрушев намагається стягнути з «Придніпровської залізниці» щонайменше 20 мільйонів гривень – «Схеми»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Компанія олігарха Леоніда Юрушева намагається стягнути з дочірньої компанії «Української залізниці» щонайменше 20 мільйонів гривень пені на користь свого вагоноремонтного заводу. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільному проекті Радіо Свобода та UA:Першого.

Державне підприємство «Придніпровська залізниця», яке укладало контракти на ремонт з ПАТ «Дніпропетровський завод з ремонту та будівництва вагонів» Юрушева, не розраховувалося за замовлення вчасно, а тому за простроченими договорами Дніпропетровський завод олігарха цього року намагається відсудити у держфірми щонайменше 20 мільйонів гривень пені за затримку платежу і інфляційний збір за замовлення за двома справами.

Схожі позови є ще й до «Південно-Західної залізниці» і «Південної залізниці».

Юристи говорять, що існує кілька пояснень щодо таких судових рішень: або справді бізнес Юрушева несе багато видатків та втрат через затримку платежів, або це може бути схема максимізації прибутків з контракту.

«В окремих випадках це може бути невигідно переможцю тендеру, якщо це якийсь капіталомісткий договір, тобто вони і так уже витратили купу грошей, щоб його виконати. З іншого, тут дійсно може бути схема максимізації прибутку по договору», – пояснює юрист Центру протидії корупції Ольга Веретельник.

Примітно, що ДВРЗ Юрушева почав позиватися до суду на держпідприємства після того, як у керівництво «Укрзалізниці» прийшов Максим Бланк. Нині він є першим заступником голови держпідприємства. Бланк тривалий час керував різними фірмами Юрушева. До «Укрзалізниці» його призначили указом Кабміну Арсенія Яценюка. При цьому досі Бланк спільно з Леонідом Юрушевим володіє компанією «Аструм Капітал» – компанією з фінансової допомоги та роботи з цінними паперами.

Крім того, за даними видання «Наші Гроші»,упродовж 2014 року після приходу Бланка в «Укрзалізницю» сума отриманих підрядів склала майже півмільярда гривень – цифра колосальна, враховуючи те, що раніше ДВРЗ мав одиничні замовлення. Після заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році було опубліковано дані про державні підряди Дніпропетровського заводу на 926,43 мільйона гривень. З цієї суми на літо 2014 року припали 464,60 мільйона гривень.

Попри те у Юрушева стверджують, що отримували значно менші замовлення від держпідприємств, та й ті «Укрзалізниця» передавала на виконання неповністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG