Доступність посилання

ТОП новини

Стець: кримські татари стали мішенню каральних операцій


Юрій Стець
Юрій Стець

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявляє, що «кримські татари, через свою незгоду з окупацією українського півострова, стали мішенню каральних операцій влади Криму».

Так міністр прокоментував обшуки в Криму, які пройшли 2 листопада в будинках колишніх співробітників кримськотатарського телеканалу ATR і в будинку батьків власника каналу.

«Щодо кримських татар порушення прав людини поєднується з порушенням колективних прав корінного народу: знищенням органів національного самоврядування, діяльності незалежних національних ЗМІ, створенням бар’єрів для розвитку мови, збереження культурних і релігійних традицій», – зазначає Стець.

У заяві, розміщеній на сайті міністерства, йдеться також про те, що дії російських спецслужб можна розцінювати, як «наступ на свободу преси в Криму».

«Це не просто прямий наступ на свободу слова в Криму, це знищення останніх осередків вільної преси», – йдеться в заяві.

Міністр зажадав відповідної реакції від органів прокуратури України. «Встановити всіх осіб, причетних до порушення прав жителів Криму, прав кримських татар, прав кримських журналістів, і притягти до відповідальності, відповідно до законодавства в Україні», – вимагає Стець.

Радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар написала заяву в прокуратуру АРК при Генпрокуратурі України за фактом обшуків російськими спецслужбами в Криму 2 листопада.

Вранці 2 листопада в Криму почалися обшуки в будинках колишніх співробітників кримськотатарського телеканалу ATR – Лілі Буджурової, Ельзари Іслямової і в будинку батьків власника телеканалу Ленура Іслямова, а також в його будинку в Москві.

Згідно з інформацією управління російського ФСБ в Криму, обшуки проходять в рамках порушеної стосовно власника ATR кримінальної справи, подробиць якої не розголошують.

Міністерство закордонних справ України висловило підтримку представникам кримськотатарських ЗМІ і назвало обшуки в Криму «неприпустимими репресіями».

МВС України відкрило два кримінальні провадження за фактом порушення прав громадян у Криму, що стосуються обшуків у помешканнях директора кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова і екс-працівників телеканалу, а також фактів перешкоджання законній діяльності громадських організацій, які виступають проти окупації Криму.

У прокуратурі АРК при Генпрокуратурі України також повідомили, що відкрили за даними фактами кримінальне провадження.

XS
SM
MD
LG