Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційне бюро зараз працює вхолосту – Марусов


Андрій Марусов
Андрій Марусов

Антикорупційного прокурора призначать до 30 листопада, як і сказав президент Порошенко, вважає голова правління «Transparency International Україна» Андрій Марусов.

За його словами, цьому сприяють «сигнали від міжнародної спільноти», які отримує українська влада. Поки що ж Національне антикорупційне бюро, каже Марусов, не може нормально працювати.

«В тому-то й справа, що зараз вони працюють вхолосту. Детективи збирають інформацію, вони ходять на конференції, наприклад, в конференції з державних закупівель брали участь два чи три детективи. Але вони не можуть ініціювати жодної справи без антикорупційних прокурорів», – зазначив Марусов в ефірі Радіо Свобода.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що до 30 листопада має бути завершено конкурс на обрання Антикорупційного прокурора України. Порошенко зазначив, що початок роботи Антикорупційного прокурора та Антикорупційного бюро є не лише вимогою надання безвізового режиму, а й важливий пункт в рамках отримання макрофінансової допомоги.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Призначення на адміністративні посади в антикорупційну прокуратуру здійснюється Генпрокурором за результатами відкритого конкурсу. Організацію та проведення конкурсу здійснює конкурсна комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, та сім осіб, визначених Верховною Радою. Генпрокурор і Рада вже обрали своїх представників до цієї комісії.

За європейськими стандартами, членами таких комісій мають бути люди з бездоганною репутацією, моральним авторитетом та високим професіоналізмом. Проте, як вважають експерти Центру протидії корупції, що четвірка, призначена Віктором Шокіним від Генпрокуратури, таким критеріям не відповідає.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG