Доступність посилання

ТОП новини

У Росії допитують співробітників української бібліотеки – адвокат


Наталія Шаріна
Наталія Шаріна

Російські силовики почали викликати на допити співробітників Бібліотеки української літератури у Москві, повідомляє Іван Павлов, адвокат директорки цієї бібліотеки Наталії Шаріної, яку суд помістив під домашній арешт.

«Співробітників Бібліотеки української літератури почали викликати на допити до слідчих. При цьому свідкам у разі відмови свідчити з посиланням на статтю 51 Конституції Росії загрожує затримання», – написав Павлов у вівторок, 3 листопада, на свій сторінці у Facebook.

За його словами, 2 листопада слідчі не дозволили одному зі свідків взяти собі адвоката.

«Схоже, що ситуація навколо бібліотеки та її директорки Наталії Шаріної загострюється. Гарячі голови продовжують реалізовувати свій божевільний план», – наголосив адвокат.

30 жовтня директорку Бібліотеки української літератури у Москві Наталію Шаріну суд помістив під домашній арешт до 27 грудня. Таким чином Таганський суд Москви задовільнив клопотання Слідчого Комітету Росії (СКР).

Шаріна стала фігуранткою справи про поширення екстремістської літератури. Вона своєї провини не визнала.

28 жовтня в українській бібліотеці у Москві був проведений обшук, під час якого були виявлені книги, які вважаються в Росії екстремістськими матеріалами. Шаріну затримали на 48 годин. Проти неї порушили справу щодо розпалювання національної ненависті і ворожнечі.

Затриманню Шаріної 28 жовтня передував обшук у Бібліотеці української літератури та у квартирі її директора. Також обшук відбувся у співголови громадської організації «Українці Москви» Валерія Семененка.

У Міністерстві закордонних справ України висловили протест у зв’язку з обшуками в українській бібліотеці у Москві.

В МЗС України нагадали, що 23 грудня 2010 і 14 січня 2011 років російська влада вже шукала в українській бібліотеці «екстремістську літературу».

XS
SM
MD
LG