Доступність посилання

ТОП новини

Депутати ухвалили закон про зовнішню трудову міграцію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України ухвалила проект закону про зовнішню трудову міграцію, що входить до пакету законопроектів щодо лібералізації візового режиму з ЄС. За ухвалення законопроекту у другому читанні проголосували 304 народних депутати при мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонується встановити правові та організаційні засади державного регулювання зовнішньої трудової міграції та соціального захисту громадян України, які тимчасово виконували або виконують роботу за кордоном (трудових мігрантів), і членів їхніх сімей.

Дається чітке визначення терміну зовнішня трудова міграція. Згідно з текстом законопроекту, це «переміщення громадян України, пов’язане з перетинанням державного кордону, з метою здійснення оплачуваної діяльності в державі перебування».

Права трудових мігрантів, зокрема на належні умови праці, винагороду, відпочинок і соціальний захист, регулюються законодавством держави перебування та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою.

Загальна середня, професійно-технічна та вища освіта, здобута трудовими мігрантами і членами їхніх сімей за кордоном, визнається в Україні відповідно до законодавства.

Крім того, законопроект прийняли з поправкою, відповідно до якої в разі смерті українця, що здійснює трудову діяльність за кордоном, транспортування тіла загиблого здійснюється за допомогою консульських чи дипломатичних установ з України.

Напередодні комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення висловив низку зауважень до законопроекту. Зокрема те, що у проекті відсутні положення щодо: запровадження контролю за перебуванням осіб за кордоном як трудових мігрантів; визначення органу, на який буде покладено обов’язок щодо здійснення обліку трудових мігрантів та членів їх сімей; запровадження порядку контролю за наявністю трудового договору перед виїздом за кордон, а також захисту трудових прав мігрантів та членів їх сімей.

Дія закону поширюється на трудових мігрантів, що працюють на підставі трудового договору, контракту чи самостійно забезпечують свою роботу, а також на членів їхніх сімей.

8 жовтня депутати проголосували за проект закону про зовнішню трудову міграцію у першому читанні.

Сьогодні Рада розглядає пакет законів щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

XS
SM
MD
LG