Доступність посилання

ТОП новини

Чехія готова прийняти перших 500 фахівців з України – уряд


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сьогодні уряд Чехії ухвалив рішення, яким суттєво спрощується процедура отримання довгострокових робочих віз для українських фахівців.

У відповідності до схваленого рішення, Чехія готова швидко, за прискореною процедурою прийняти 500 високо кваліфікованих фахівців - громадян України. «У першій фазі йдеться передусім про високо кваліфікованих працівників, яких Чеській Республіці бракує. Однак вони займуть лише ті місця, щодо яких більше, ніж 30 днів на ринку праці ніхто не проявив інтерес», – наголосив чеський прем’єр Богуслав Соботка.

За рішенням, скорочується час переговорів із заявником у чеському консульстві з кількох годин до 5-10 хвилин. Достатньо буде лише надати запрошення від чеського працедавця, відповідні особисті документи і відбитки пальців, після чого надання річної візи розглядатиметься у прискореному режимі.

Рішення уряду про спрощення процедури працевлаштування українських громадян підтримало і Чеське Об’єднання промисловості й транспорту, при цьому однак наголошує, що потрібно розширити спрощену видачу робочих віз і для українських фахівців середнього і нижчого рівня кваліфікації.

Попит чеських фірм на висококваліфікованих фахівців з України в Чехії зростає відповідно до зростання темпів розвитку економіки і низького рівня безробіття, який станом на жовтень 2015 року становив 5,9 %. Водночас протягом цього року ринок праці в Чехії зріс на понад 100 тисяч вільних робочих місць.

Українські громадяни поряд зі словаками становлять найбільшу національну меншину в Чехії. За даними Чеського статистичного бюро в Чехії станом на вересень 2015 року проживало 105 тисяч українських громадян. Ця кількість зменшується, у 2009 року в Чехії жило понад 134 тисячі українців.

XS
SM
MD
LG