Доступність посилання

ТОП новини

Лідер української громади Москви, якому заборонили в’їзд до Росії, звернувся до Порошенка


Віктор Гіржов
Віктор Гіржов

Один із лідерів української громади у Москві Віктор Гіржов, якому на п’ять років заборонили в’їзд до Росії, звертається до президента України Петра Порошенка про допомогу.

«Шановний Петре Олексійовичу! Звертаюсь до Вас із проханням особисто звернути увагу на мою ситуацію і сприяти вирішенню актуальних побутових проблем, які створила для мене російська влада, заборонивши в’їзд на територію Росії, де я мешкав останні двадцять років. Хочу також, щоб мої досвід, знання і бажання працювати на користь держави знайшли практичне та ефективне втілення вже тут, на рідній землі», – йдеться в листі Гіржова.

За словами Гіржова, після того, як йому заборонили в’їзд до Москви, він опинився в Україні «в скрутних життєвих обставинах» і зустрів «відверту байдужість і холодність нинішньої української влади».

«Ні численні виступи в ЗМІ, ні листи на адресу ключових владних структур, ні особисті звернення до знайомих і незнайомих народних депутатів майже впродовж місяця не обернулися вирішенням моїх двох найсуттєвіших проблем – працевлаштування і тимчасового забезпечення житлом… Справа тут не лише в мені: Кремль уважно спостерігає за тим, як Україна зустрічає вигнанців з Росії, і байдужість, яку я зустрів на рідній землі, в Росії використають на повну потужність в ідеологічному плані, зокрема, і для психологічного тиску на двомільйонну українську діаспору: мовляв, якщо досить відомий журналіст, політолог і громадський діяч не потрібен Україні, то ви, рядові активісти, їй тим більше байдужі», – написав Гіржов.

14 жовтня Гіржова, співголову регіональної громадської організації «Українці Москви», відповідального секретаря загальноросійської громадської організації «Український конгрес Росії» зняли з поїзда російські прикордонники на перехідному пункті «Брянськ – Орловський». Постановою ФСБ Росії йому заборонений в’їзд до Росії на п’ять років – з 1 вересня 2015 року до 1 вересня 2020 року.

Віктор Гіржов жив у Москві близько 20 років, відомий як журналіст і політолог, вів активну громадську діяльність як один з лідерів української діаспори в Росії. Двічі був секретарем виборчої комісії на території українського посольства в Москві під час минулих парламентських і президентських виборів на Україні.

У Москві у Віктор Гіржова – дружина і двоє дорослих дітей. Вони – громадяни Росії.

XS
SM
MD
LG