Доступність посилання

ТОП новини

Комісія з відбору нових прокурорів виправила частину помилок у протоколі – «Схеми»


Київська конкурсна комісія з проведення відкритого конкурсу кандидатів на посади у місцевих прокуратурах виправила одну з помилок у протоколі щодо засідання 30 жовтня 2015 року. Водночас, ще одна помилка, яку раніше помітили журналісти в тому ж протоколі щодо відбору у Менську прокуратуру Чернігівської області, залишилася невиправленою. Про це свідчить протокол про виправлення документа на сайті Генеральної прокуратури України.

У новій версії протоколу у списку вже немає члена відбіркової комісії народного депутата Сергія Власенка, який був відсутній під час засідання комісії 30 жовтня. У попередній версії він був вказаний як присутній на співбесіді з кандидатами.

Водночас депутат Роман Романюк, який пішов зі співбесіди ще до її закінчення, все ще є у списку підписантів протоколу відбору. Крім того, на сайті Генпрокуратури новий протокол датований 4 листопада, але в той день нового протоколу на сайті насправді ще не було, а представники комісії якраз цього дня коментували старий протокол програмі «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший.

Новий протокол оприлюднили після виходу в ефір 5 листопада програми, яка, зокрема, висвітлювала процес відбору кандидатів на посади нових керівників місцевих прокуратур.

Журналісти програми «Схеми», які два дні фільмували конкурcний відбір, помітили розходження між даними протоколу і подіями того дня. Зокрема у тексті протоколу з результатами відбору на керівництво Менської місцевої прокуратури зазначено, що під час обрання нових прокурорів були присутні і виступали члени конкурсної комісії, народні депутати Власенко і Романюк.

Але журналісти зафільмували, що під час співбесід на прокурорів Менської прокуратури депутат Сергій Власенко був відсутній, а депутат Романюк був присутнім не до кінця. Отже, виступати Власенко взагалі не міг. Сам він підтвердив журналістам, що був відсутній на цьому засіданні.

Голова відбіркової комісії, заступник генерального прокурора України Юрій Севрук спочатку розповів, що з депутатом Власенком був відеозв’язок. Згодом надав інше пояснення: що трапилася помилка. Водночас, ще один член комісії Іван Дзюба, керівник управління з внутрішньої безпеки Генпрокуратури України, переконував журналістів, що Власенко таки перебував на засідання конкурсної комісії.

Кандидатами на керівні посади до Менської і Прилуцької місцевих прокуратур є чинні районні прокурори. Остаточний вибір має зробити генеральний прокурор саме за результатами наданих йому протоколів.

В Україні обирають 700 керівників і заступників усіх місцевих прокуратур. Це нові посади, які з’являться вже наприкінці року замість районних прокурорів, завдяки новому закону про прокуратуру, який парламент ухвалив 14 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG