Доступність посилання

ТОП новини

Косово: суд зупинив угоду з Сербією про більші права для населених сербами територій


Підписання угоди між Сербією та Косовом, Брюссель, 25 серпня 2015 року
Підписання угоди між Сербією та Косовом, Брюссель, 25 серпня 2015 року

Конституційний суд Косова зупинив імплементацію з Сербією угоди, що надає більше повноважень тим районам Косова, де живуть переважно серби. Передбачалось, що серби в північній частині Косова мали отримати значні права і можливість впливу на місцеву економіку, освіту, а також доступ до фінансування з Белграда.

Суд ухвалив, що тимчасово зупиняє правовий акт щодо угоди на прохання, з яким звернулася президент Атіфете Ях’яґа. У своїй постанові Конституційний суд Косова заявив, що зупиняє реалізацію угоди, ймовірно, до початку січня, поки він не може дати остаточний вердикт.

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич назвав рішення безпрецедентним порушенням угоди, досягнутої в Брюсселі, і «загрозою для регіональної стабільності».

За останні два місяці угода викликала бурхливі протести опозиції в Приштині, яка навіть застосовувала в парламенті сльозогінний газ і жбурляла яйця з вимогою відмовитись від угоди. Опозиційні депутати також наполягають, щоб уряд відмовився від угоди з Чорногорією про демаркацію кордону. Ці заходи не можуть стати законними без голосування в парламенті.

Сербія і Косово підписали 25 серпня у Брюсселі угоду, яка наближає дві країни до нормалізації відносин і вступу до Євросоюзу. Вона передбачає, що Косово отримає власний телефонний код країни. У Приштині вважають, що це є частиною визнання Сербією суверенітету Косова, сербського автономного краю, який односторонньо проголосив незалежність від Белграда у 2008 році. Белград же й далі відмовляється визнавати Косово як незалежну державу, маючи в цьому підтримку і Росії, і частини країн Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG