Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі відзначили День незалежності


Польські та угорські націоналісти взяли участь у марші під гаслом «Сьогодні дружба, у майбутньому – союз», Варшава, 11 листопада 2015
Польські та угорські націоналісти взяли участь у марші під гаслом «Сьогодні дружба, у майбутньому – союз», Варшава, 11 листопада 2015

До Дня незалежності Польщі у Варшаві у середу, 11 листопада, пройшов багатотисячний марш під гаслом «Польща – для поляків, поляки – для Польщі». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, зранку у Варшаві відбувся молебень за Вітчизну, а за кілька годин по місту пройшла багатотисячна демонстрація прихильників, насамперед, правих сил.

Президент Польщі Анджей Дуда поклав квіти до пам’ятника Юзефу Пілсудському і до Могили Невідомого Солдата, а також вручив державні нагороди.

«Ми, поляки, переконалися, наскільки важлива незалежність, як легко її можна втратити, керуючись вузькокорисливим інтересами замість того, щоб діяти на благо самої вищої цінності», – сказав Дуда.

Святкові заходи пройшли у багатьох польських містах. День незалежності у Польщі був заснований у 1937 року.

Польща проголосила незалежну державу у 1918 році після 123 років боротьби і низки національно-визвольних повстань, які придушувалися державами, що поділили Польщу – Росією, Пруссією і Австро-Угорщиною. Полякам вдалося використати момент занепаду європейських імперій, викликаний закінченням Першої світової війни, і сформувати державу 11 листопада 1918 року. У цей день Регентська рада передала повноваження головнокомандувача Юзефу Пілсудському, який повернувся з ув’язнення.

За часів Польської Народної Республіки це свято офіційно не відзначалося.

XS
SM
MD
LG