Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Іспанії оскаржує у суді право Каталонії на незалежність


Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой
Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой

Уряд Іспанії оскаржив у Конституційному суді резолюцію Каталонії щодо початку творення незалежних державних інституцій. Про це у середу, 11 листопада, заявив прем’єр-міністр цієї країни Маріано Рахой.

На прес-конференції у Мадриді, після засідання уряду, Рахой наголосив, що уряд планує захищати територіальну цілісність країни.

У понеділок, 9 листопада, регіональний парламент Каталонії ухвалив резолюцію, у якій міститься заклик до виходу зі складу Іспанії та створення незалежної Каталонської республіки за 18 місяців.

Каталонія з її більш ніж 7,5 мільйонами мешканців має у складі Іспанії певну автономію у статусі «автономної спільноти», та все ж Іспанія залишається унітарною державою, і її регіони не мають права на вихід. За опитуваннями, від 60 до 80 відсотків каталонців вдовольнилися б глибокими реформами державного устрою Іспанії і перетворенням її на федеральну державу, де регіони мали б справжню автономію, зокрема, бюджетну, і за таких умов воліли б залишитися у складі Іспанії.

Каталонія історично тривалий час існувала як окрема держава – з кінця X століття як Барселонське графство, з XII століття в династичному союзі з Арагонським королівством як провідна частина цього союзу, – а по тому мала широку самоврядність після створення династичного союзу з Кастильським королівством і виникнення королівства Іспанії у XV столітті. Але вона втратила всі елементи цієї самоврядності з запровадженням централізації Іспанії у XVIII столітті. Певну автономію Каталонії відновила аж сучасна Конституція Іспанії 1978 року.

XS
SM
MD
LG