Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували книгу про шістдесятницю Аллу Горську


У Києві презентують книгу про шістдесятницю Аллу Горську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

У Києві презентують книгу про шістдесятницю Аллу Горську

У Києві у середу, 11 листопада, презентували збірку «Алла Горська. Душа українського шістдесятництва». Упорядницею стала громадська діячка, донеччанка Людмила Огнєва.

Укласти цю книгу запропонував В’ячеслав Чорновіл ще на початку 70-х, розповідає вона. До збірки увійшли листи художниці 1949-70-х років, заяви, скарги та звернення до влади, нотатки, щоденники, спогади сина та друзів. У книзі опубліковано також зошит із вправами та диктантами з української мови.

«Горська не знала її і вчила разом з Панасом Заливахою у Надії Світличної у 1965 році», – розповідає Людмила Огнєва. Художники вчилися за поезіями Василя Симоненка, Івана Драча, Миколи Вінграновського та інших.

Окрім того, до книги увійшли також репродукції робіт Алли Горської, про які згадується у листах.

Збірка «Алла Горська. Душа українського шістдесятництва» вийшла у видавництві «Смолоскип».

Алла Горська – українська художниця-шістдесятниця, учасниця правозахисного руху. Вітраж «Шевченко. Мати», який Горська створила у 1964 році у Червоному корпусі Київського університету, комуністична влада назвала «ідейно ворожим». 28 листопада 1970 року художницю вбили. Розслідування, проведене за радянської влади, нині визнано сфальсифікованим.

XS
SM
MD
LG