Доступність посилання

ТОП новини

МЗС очікує від місії ОБСЄ розслідування порушень Мінських угод


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України очікує від спеціальної моніторингової місії ОБСЄ всебічного розслідування порушень Мінських угод. Про це йдеться в заяві відомства щодо загострення ситуації на Донбасі.

«Очікуємо, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ невідкладно здійснить всебічне розслідування порушень Мінських угод і дасть їм об’єктивну оцінку… Закликаємо міжнародне співтовариство посилити вплив на Російську Федерацію з метою забезпечення неухильного дотримання режиму всеосяжного припинення вогню та безумовного виконання Мінських документів у повному обсязі», – йдеться у заяві.

За даними відомства, від 1 до 11 листопада бойовики здійснили понад 240 обстрілів уздовж усієї лінії розмежування, у тому числі з мінометів калібром 82 міліметри та 120 міліметри, які мають бути відведені згідно з Мінськими угодами, також уперше за два місяці сепаратисти здійснили спроби штурму позицій українських військових поблизу населених пунктів Майорське та Новозванівка.

У МЗС наголошують, що запорукою належного виконання Мінських угод залишається реалізація Росією і проросійських сепаратистів заходів «безпекового блоку».

При цьому в українському дипломатичному відомстві закликають міжнародну спільноту посилити вплив на Росію з метою виконання Мінських угод у повному обсязі і наголошують, що Україна залишається відданою Мінським домовленостям 2014 і 2015 років як єдиному ефективному інструментові мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні зафіксувала впродовж 10 листопада понад 90 вибухів поблизу Донецька.

11 листопада президент України Петро Порошенко заявив, що українські військові мають наказ в умовах, коли є «небезпека їхньому життю, в умовах, коли вони є об’єктом нападу, в умовах крайньої необхідності відкривати вогонь на ураження».

Від вересня в зоні АТО фіксувалось відносне затишшя і майже відсутність обстрілів, за винятком поодиноких. Це було пов’язано зокрема із оголошенням відведення озброєння від лінії зіткнення. Проте вже другий тиждень частіше повідомляється про випадки порушення режиму припинення вогню. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні Мінських угод.

XS
SM
MD
LG