Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат євромайданівця-кримчанина Костенка готує позов до ЄСПЛ


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Адвокат кримського активіста-євромайданівця Олександра Костенка, засудженого у Криму до ув’язнення в колонії, Дмитро Сотников готує матеріали для подачі позову до Європейського суду з прав людини.

«Ці докази займуть ключове місце у подальшому скарзі до ЄСПЛ. Суддям ЄСПЛ буде цікаво дізнатися, що норми про визнання міжнародного права у Російській Федерації не тільки носять лише декларативний характер, але, по суті, ще й переінакшуються на власний лад», – написав Сотников у четвер, 12 листопада, на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що касаційна скарга у справі Костенка подана 23 жовтня. Отже, крайній термін її розгляду – 23 листопада.

«Справа Костенка – зразок, як не потрібно збирати докази і вести судочинство. Це буде довго, можливо, на національному рівні безрезультатно, але дико болісно, на міжнародному рівні – ганебно і явно без будь-яких нагород», – наголосив Сотников.

Касаційна скарга на вирок Костенка складається з 28 аркушів. У касації Сотников обґрунтовує порушення норм Конституції Російської Федерації, Конвенції про захист прав людини та основних свобод, Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських чи видів поводження та покарання, які принижують гідність.

Крім того, вказані порушення положень Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, і кримінальних справах.

Олександру Костенку у Криму присудили чотири роки і два місяці тюремного ув’язнення. За версією слідства, 18 лютого 2014 року у ході «масових заворушень» у Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу «Беркут». Активіст також, як стверджують російські силовики, без передбаченого законом дозволу, незаконно зберігав за місцем проживання нарізний ствол.

Костенко не визнає звинувачень. Його адвокат повідомляв про застосування тортур щодо його підзахисного у СІЗО Сімферополя, де він перебував після затримання і весь період слідства. За інформацією Сотникова, справу зняли з апеляції.

Цього тижня стало відомо, що Костенка утримують у колонії у Кіровській області Росії.

XS
SM
MD
LG