Доступність посилання

ТОП новини

Злочинів проти людяності під час Євромайдану не виявлено – МКС


Фату Бенсуда
Фату Бенсуда

Результати попередньої перевірки Міжнародного кримінального суду (МКС) свідчать, що українські силовики використовували «надмірну і нерозбірливу» силу під час Євромайдану у 2014 році, але не винні у злочинах проти людяності. Про це заявила головний прокурор МКС Фату Бенсуда у четвер, 12 листопада, під час презентації звіту у Гаазі.

«Аналіз вказує, що зазначені злочини не були злочинами проти людяності, але серйозні порушення прав людини мали місце на Майдані», – зазначила Бенсуда.

Головний прокурор МКС наголосила, що хоча атаки на протестувальників включали «атаки проти цивільного населення», було «замало інформації для підтвердження висновку, що це було широко розповсюджено чи систематично».

За словами Фату Бенсуди, попередня перевірка МКС також проводилася в анексованому Росією Криму та на Донбасі, де під час протистояння між українськими військовими та проросійськими бойовиками, за оцінками ООН, загинули понад 7 тисяч 900 людей.

21 листопада 2013 року в Україні почалися протести після того, як уряд Миколи Азарова вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Пізніше ці події назвали Євромайданом.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками у центрі Києва загинули понад сто людей, сотні були поранені, найбільше з них – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду у певних справах, подавши про це належну заяву. Український парламент визнав юрисдикцію МКС щодо проведення перевірки подій з листопада 2013 року.

XS
SM
MD
LG