Доступність посилання

ТОП новини

Ініціатива «Першого грудня» презентувала проект суспільного договору


Мирослав Маринович
Мирослав Маринович

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» презентували у Києві проект суспільного договору під назвою «Слово про свободу та відповідальність». У документі є десять засад, на яких має базуватися суспільний договір, суть якого полягає в передачі громадянами частини своїх суверенних прав органам влади. Про це розповів учасник групи «Першого грудня» дисидент, правозахисник і публіцист Мирослав Маринович.

«До основних засад бажаного суспільного договору в Україні група виносить свободу, відповідальність, економічну самостійність, єдність верховенства права і справедливість, відкритий доступ до політичної влади та економічних ресурсів, причетність (стан справ залежить від кожного громадянина), право на протест, постійний діалог і свободу слова та інформації», – пояснив Маринович.

За його словами, керівництво держави і владу у документі закликають діяти зрозуміло і аргументовано, вести постійний діалог з громадянами не для психологічного заспокоєння, а для підзвітності та контролю.

Водночас, як наголосив Маринович, свою роботу має виконати і суспільство – не брати участі в політичному підкупі, зректися популізму й подолати патерналізм.

Ініціативна група «Першого грудня» створена у 20-ту річницю референдуму про Незалежність України для формування, серед іншого, ідей з розвитку та реформування країни. До групи входять чільні представники національної інтелігенції, серед яких В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський.

XS
SM
MD
LG