Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України закликає Росію припинити знущання над Афанасьєвим


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Міністерство закордонних справ України висловлює обурення жорстоким поводженням із засудженим в Росії громадянином України Геннадієм Афанасьєвим і викликало через це російського консула.

«МЗС глибоко обурене жорстоким поводженням з незаконно засудженим російським судом громадянином України Геннадієм Афанасьєвим і недопуском до нього консульських посадових осіб України… Вимагаємо від Російської Федерації негайно відновити повагу до принципів і норм міжнародного права, припинити політичну розправу над громадянами України та звільнити усіх українців – політичних в’язнів Росії», – йдеться в заяві.

У МЗС зауважили, що після того, як Афанасьєв, відмовився від своїх попередніх свідчень у справ Олега Сенцова і Олександра Кольченка, даних під тортурами, «знущання над ним продовжуються у виправній колонії у вигляді жорстокого поводження з боку співробітників пенітенціарної служби». «Стан його здоров’я погіршився, йому не надається належна медична допомога. Категорично засуджуємо такі дії російської сторони, які виходять за межі права та моралі», – заявили у зовнішньополітичному відомстві України.

«12 листопада 2015 року до МЗС України було викликано консула Посольства Російської Федерації в Україні і висловлено вимоги щодо негайного допуску консульських посадових осіб України до ув’язненого відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, проведення перевірки дій співробітників російських компетентних органів, а також притягнення до відповідальності винних у порушеннях прав громадянина України Геннадія Афанасьєва», – додали в МЗС.

Нещодавно мати Геннадія Афанасьєва Ольга повідомила, що стан здоров’я її сина останнім часом погіршується, але йому не надають медичну допомогу.

Геннадій Афанасьєв був свідком у справі українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка, яких 25 серпня засудили до 20 і 10 років суворого режиму відповідно.

Афанасьєв й інший фігурант справи Олексій Чирній, за версією слідства, були членами «терористичної групи» в Криму, нібито створеної Сенцовим. Після затримання обидва, як повідомлялося раніше, уклали угоду зі слідством, їх справа розглядалася в закритому режимі, обидва отримали по сім років позбавлення волі. Афанасьєв на суді у справі Сенцова і Кольченка відмовився від своїх свідчень, зізнавшись, що слідство отримало їх, застосовуючи тортури. Його відправили у виправну колонію під Сиктивкар.

XS
SM
MD
LG