Доступність посилання

ТОП новини

На південному сході України понад 70% людей мають проєвропейські погляди – опитування


На південному сході України 77% громадян підтримують тезу про те, що Європу необхідно будувати в Україні. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного у 8 областях південного сходу України компанією GfK на замовлення ініціативи «Сильніші разом».

Респондентам поставили питання: «Чи хочете ви будувати Європу в Україні?». Ствердну відповідь дали 77% опитаних у 8 областях півдня і сходу України. Не погодилися з тезою – 18%, водночас чотирьом відсоткам опитаних було складно відповісти. У дослідженні Луганська та Донецька області були об'єднані. У цих областях 67% людей підтримали тезу про те, що необхідно будувати Європу в Україні.

47% відсотків респондентів заявили, що виступають проти політики Росії щодо України. 48% серед тих, хто розчарувався у вступі до ЄС, не бачать реальних дій влади у цьому напрямку.

Згідно з опитуванням, 14% жителів східних та південних областей України почали підтримувати вступ до ЄС з 2013, 10% розчарувалися в євроінтеграції впродовж 2013-2015 років.

Дослідники зауважили, що ті, хто дотримується проєвропейських поглядів, мають краще матеріальне становище, ніж ті, для кого пріоритетною є проросійська позиція чи нейтралітет. 53% серед тих, для кого у пріоритеті є ЄС, мають вищу освіту проти 30% серед тих, кому ближчий проросійський вектор.

55% респондентів вважають, що треба дотримуватись нейтралітету між ЄС і Росією, лише 13% за проросійський вектор як основний.

Водночас на запитання: «Якого основного напрямку має дотримуватися Україна у своїй зовнішній політиці?» – найбільше відповідей про зближення з Росією отримали в Донецькій та Луганській областях – 21%, найменше – в Миколаївський та Херсонській (по 8%). 20% в Донецькій та Луганській областях висловились у зовнішній політиці за зближення з ЄС.

Крім того, 48% респондентів негативно ставляться до Росії, за винятком Донецької і Луганської областей, де таких 32%.

В цілому під час дослідження опитали тисячу респондентів віком 18 років і старше.

Дослідження тривало з 30 жовтня до 6 листопада 2015 року в Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Харківській, Донецькій та Луганській областях України.

XS
SM
MD
LG