Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні оголосять перших лауреатів премії імені Магнітського


Сергій Магнітський
Сергій Магнітський

У понеділок, 16 листопада, у Лондоні оголосять перших лауреатів премії імені Сергія Магнітського. Її заснували за сприяння кількох міжнародних організацій Великобританії, країн ЄС, США та Канади.

Очікується, що премією імені Сергія Магнітського щорічно відзначатимуть журналістів, політиків, громадських діячів та юристів за значний внесок у збереження і розвиток правосуддя та захисту прав людини.

Премія присуджуватиметься загалом у 9 номінаціях: за найкраще журналістське розслідування, за політичну діяльність у США і Європі зі зміцнення прав людини, за громадську і правозахисну діяльність, за внесок у глобальну кампанію Магнітського, за висвітлення його справи в Європі, за правовий захист прав людини і за внесок у розвиток демократії.

Дату оголошення лауреатів премії імені Сергія Магнітського обрали невипадково. 16 листопада – шоста річниця смерті юриста у 2009 році в слідчому ізоляторі «Матроська тиша».

Юрист фонду Hermitage Сергій Магнітський став відомим світовій громадськості після того, як повідомив про факт розкрадання понад 5 мільярдів рублів чиновниками із бюджету Росії.

Сергій Магнітський був заарештований через звинувачення у несплаті податків і помер в російському СІЗО, за офіційною версією, від серцевої недостатності. Справжні причини його смерті, як вважає родина Магнітського і правозахисники, полягала у «ненаданні медичної допомоги», жахливих умовах утримання і, можливо, умисних катуваннях.

XS
SM
MD
LG