Доступність посилання

ТОП новини

«Меморіал» визнав політв’язнем директора Бібліотеки української літератури


Наталія Шаріна
Наталія Шаріна

У Росії правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнем Наталію Шаріну, директора Бібліотеки української літератури в Москві, яка перебуває під домашнім арештом за звинуваченням у причетності до розповсюдження екстремістської літератури. Про це йдеться в повідомленні на сайті центру.

За словами правозахисників, «кримінальне переслідування директора бібліотеки за те, що в бібліотечних фондах є видання, визнані екстремістськими, – нова, раніше не практикована репресивна практика».

Стаття кримінального кодексу про розпалювання ненависті або ворожнечі», яку інкримінують Шаріній, передбачає покарання тільки за умисні дії, що у разі директора Бібліотеки української літератури «важко уявити навіть теоретично», відзначили в «Меморіалі». Правозахисники закликали до негайного звільнення обвинуваченої і припинення її кримінального переслідування.

28 жовтня в українській бібліотеці у Москві був проведений обшук, під час якого були виявлені книги, які вважаються в Росії екстремістськими матеріалами. Шаріну затримали, а згодом помістили під домашній арешт до 27 грудня. Проти неї порушили справу щодо розпалювання національної ненависті і ворожнечі.

У Міністерстві закордонних справ України висловили протест у зв’язку з обшуками в українській бібліотеці у Москві.

XS
SM
MD
LG