Доступність посилання

ТОП новини

Бориса Нємцова посмертно нагородили премією імені Магнітського


Активісти запускають чорні кульки перед Кремлем у шосту річницю смерті Сергія Магнітського, Москва, 16 листопада 2015 року
Активісти запускають чорні кульки перед Кремлем у шосту річницю смерті Сергія Магнітського, Москва, 16 листопада 2015 року

Бориса Нємцова посмертно нагородили премією імені Сергія Магнітського за видатний внесок у розвиток демократії та захист прав людини. Вручення нагородили відбулося в понеділок Лондоні. Відзнаку дочці Нємцова Жанні вручив Михайло Ходорковський.

Серед інших її лауреатів нової премії також назвали ініціаторів створення «списку Магнітського» екс-прем’єр-міністра Бельгії Гі Вергофстадта і співголову комісії Конгресу США з прав людини Джима Макговерна.

У номінації «за видатне журналістське розслідування» премію отримала неурядова організація «Центр дослідження корупції та організованої злочинності» за розслідування виявленого Сергієм Магнітським розкрадання російськими урядовцями 230 мільйонів доларів із бюджету Росії.

Журналіст видання EU Observer Ендрю Реттман отримав нагороду за розслідування політичного аспекту справи Магнітського, а британський журналіст і ведучий радіостанції LBC Джеймс О'Браєн – за активне та об’єктивне висвітлення справи Магнітського у Великобританії.

Нагородами у ще кількох номінаціях були відзначені особи та організації, чиї позиція та участь сприяли просуванню справи з розкриттям махінацій, про яку заявив свого часу Сергій Магнітський.

Премією імені Сергія Магнітського щорічно відзначатимуть журналістів, політиків, громадських діячів та юристів за значний внесок у збереження і розвиток правосуддя та захисту прав людини. Премія присуджуватиметься у 9 номінаціях.

Юрист фонду Hermitage Сергій Магнітський став відомим світовій громадськості після того, як повідомив про факт розкрадання понад 5 мільярдів рублів чиновниками із бюджету Росії.

Сергій Магнітський був заарештований через звинувачення у несплаті податків і помер в російському СІЗО 16 листопада 2009 року, за офіційною версією, від серцевої недостатності. Справжні причини його смерті, як вважає родина Магнітського і правозахисники, полягала у «ненаданні медичної допомоги», жахливих умовах утримання і, можливо, умисних катуваннях.

XS
SM
MD
LG