Доступність посилання

ТОП новини

Понад половина українців готові протестувати через погіршення умов життя – опитування


У 2015 році частина українців виходила на так звані «кредитний майдан» і «тарифний майдан», але ці акції масовими не стали
У 2015 році частина українців виходила на так звані «кредитний майдан» і «тарифний майдан», але ці акції масовими не стали

Через погіршення умов життя вийти на вулиці готові 53% українців, натомість 28% опитаних зазначили, що терпітимуть матеріальні труднощі «заради збереження в країні порядку». Такі дані проведеного в жовтні соціологічного опитування в ефірі Радіо Свобода озвучив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

«У динаміці це питання виглядає так само, як напередодні Євромайдану, тоді настрої українців були такі самі, як ми зафіксували зараз» – сказав Антипович.

За словами соціолога, більший рівень протестних настроїв традиційно спостерігається в Західній Україні, однак високий рівень рішучості до активних дій зафіксували й на Півдні.

За партійною ознакою найменш схильними до протестів є прихильники влади, зазначив Антипович.

«Лише серед прихильників партії влади «БПП-«Солідарність» понад 50% вважають, що краще потерпіти матеріальні складнощі заради збереження порядку в Україні. Це вже є показником того, що прихильники партії влади виступають за її збереження і за стабільність. Нагадаю, що колись про стабільність говорила Партія регіонів і Віктор Янукович, тепер про стабільність говорять прихильнки БПП», – констатує директор соціологічної групи.

На думку Антиповича, нейтралізатором протестних настроїв стали місцеві вибори. Водночас соціолог прогнозує, що кількість незадоволених зросте, коли люди отримають рахунки за комунальні послуги.

Опитування проводилося з 3 до 12 жовтня 2015 року. Опитано 3 тисячі респондентів у віці від 18 років методом особистого формалізованого інтерв’ю. Похибка дослідження становить не більш як 1,8%.

XS
SM
MD
LG