Доступність посилання

ТОП новини

Суд відхилив апеляцію прокуратури щодо покарання бійця, нагородженого «за доблесть»


Апеляційний суд Волинської області відхилив апеляцію військової прокуратури, яка домагалася покарання для учасника АТО, волинянина Віктора Котика за статтею 407 Кримінального кодексу (самовільне залишення військової частини).

Бійця 51-ої бригади, нагородженого медаллю «За воїнську доблесть», звинувачували у тому, що він начебто залишив військову частину у Володимирі-Волинському після повернення із зони АТО.

Йдеться про період із грудня 2014 по квітень 2015 року, коли 51-а окрема механізована Володимир-Волинська бригада перебувала в стадії реформування. У цей час боєць проходив реабілітацію й періодично з’являвся у військовій частині, де йому не давали ніяких завдань.

Адвокат Віктора Котика Василь Нагорний розповів Радіо Свобода, що вважає цю справу показовою. «Маємо тепер чіткі настанови апеляційного суду, як скрупульозно і чітко, дотримуючись вимог КПК, потрібно розслідувати провадження по всіх бійцях 51-ї ОМБР, а не штампувати угоди на підставі одного рапорту з військової частини», – зазначив Василь Нагорний. «Можливо, тоді з’ясується, що винні ті, хто після повернення відпустив їх додому «до дзвінка» й забув надати медичну і психологічну допомогу. А ще апеляційний суд нагадав, що бійці мають право на захист від першого виклику до слідчого», – додав правозахисник.

Як повідомляло раніше Радіо Свобода, Віктора Котика нагородили за героїчне виконання обов’язку на сході України. 24 серпня 2014 року під Іловайськом він зі своїм підрозділом розбив російську колону і дізнався інформацію про її дислокацію в Чечні.

Батарея, якою керував волинянин Котик, останньою залишала Іловайськ. Під час проходження так званого «зеленого коридору» Віктор Котик отримав контузію і потрапив до полону.

Віктор Котик – про останній бій його батареї під Іловайськом. Частина 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG