Доступність посилання

ТОП новини

Іран почав скорочувати ядерну програму – МАГАТЕ


Іранські центрифуги для збагачення урану, архівне фото
Іранські центрифуги для збагачення урану, архівне фото

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що Іран почав скорочувати свою ядерну програму відповідно до угоди з шістьма з провідних держав світу.

Як мовиться у звіті МАГАТЕ, що поданий до Ради безпеки ООН, Іран уже зменшив кількість центрифуг для збагачення урану. Станом на 15 листопада їх було в головному збагачувальному центрі 11 тисяч 308, а це більш як на 300 менше, ніж раніше, мовиться в повідомленні. Так само зменшилося число центрифуг і в іншому, меншому збагачувальному центрі.

Місяць тому, 18 жовтня, США і Європейський союз формально узгодили кроки до зняття санкцій із Ірану після того, як Тегеран виконає певні умови. Серед цих початкових умов для скорочення санкцій – зменшення числа збагачувальних центрифуг і зменшення запасів збагаченого урану, які має Іран. Тегеран сподівається виконати ці вимоги до кінця року.

У липні Іран і шість із провідних держав світу досягли домовленості, що має на меті унеможливити ймовірну програму створення Іраном ядерної зброї наступними роками. За нею Тегеран погодився значно обмежити свою чинну ядерну програму, що, за його словами, має суто мирні цілі, а Захід у відповідь має поступово зняти санкції, накладені на Іран через цю програму.

XS
SM
MD
LG