Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Косова тривали сутички біля парламенту


Поліція в центрі Приштини, 18 листопада 2015 року
Поліція в центрі Приштини, 18 листопада 2015 року

У столиці Косова Приштині біля будівлі парламенту в середу до вечора тривали сутички з поліцією демонстрантів, які протестували проти арешту опозиційного депутата. Поліція, крім подразливого газу, використала для розгону також бронетехніку.

За повідомленнями поліції, внаслідок сутичок травмовані не менш як семеро її працівників і двоє громадян, пошкоджено чи спалено багато автомашин, також пошкоджено багато будинків.

Затримано 22 демонстрантів, що чинили насильницькі дії, заявила поліція.

Пожежники гасять підпалене демонстрантами авто, Приштина, 18 листопада 2015 року
Пожежники гасять підпалене демонстрантами авто, Приштина, 18 листопада 2015 року

Сутички почалися через кілька годин після того, як поліція заарештувала опозиційного депутата Доніку Кадай-Буюпі. Ордери на арешт видані також щодо трьох її колег. Їх звинувачують в участі в протестах у парламенті, засідання якого кілька разів були зірвані після того, як опозиція розпилювала в залі подразливий газ, оббризкувала міністрів перцевим аерозолем чи закидала посадовців яйцями.

Опозиція в Косові вже протягом кількох тижнів робить усе, щоб зірвати роботу парламенту, кілька разів вдавшись до подразливого газу. Опозиціонери намагаються не допустити розгляду угоди з Сербією, укладеної за посередництва Європейського союзу, що має, серед іншого, надати більше повноважень місцевим органам влади в сербських за населенням північних районах Косова.

Минулого тижня імплементацію цієї угоди зупинив Конституційний суд Косова – ймовірно, до початку січня, коли він сподівається винести вердикт щодо неї. В Сербії такий крок назвали безпрецедентним порушенням угоди й загрозою для регіональної стабільності.

Іще одним предметом протесту опозиції Косова є угода про демаркацію кордону з Чорногорією, що теж викликає її застереження й розгляд якої в парламенті вона теж прагне зірвати.

XS
SM
MD
LG